Boeken-artikelen

boek 9 maart

Man met vrouw zoekt man

Homoseksualiteit binnen het heterohuwelijk

Halverwege de jaren zestig waren er in Nederland naar schatting zo’n 100.000 echtparen waarvan één van de twee partners sterke homoseksuele gevoelens had. Vijftig jaar later zijn er minder echtparen in een dergelijke situatie, maar verdwenen zijn ze beslist niet. Als we luisteren naar de praktijkvoorbeelden van coach Wilfred Ploeg wordt duidelijk dat de sociale druk om een heterorelatie aan te gaan voor veel mannen nog altijd een realiteit is. Man met vrouw zoekt man geeft antwoord op vragen waar deze mannen mee worstelen.

Je bent een man en je hebt een relatie met een vrouw. Tegelijkertijd voel je je sterk aangetrokken tot mannen. Je wist dit al lang, maar je hebt er verder nooit aandacht aan geschonken of willen schenken. Je huwelijk kabbelt rustig voort. Totdat het niet meer gaat. Je homoseksuele gevoelens dringen zich steeds meer aan je op. Je schrikt en je vraagt je af hoe dat nu toch mogelijk is. Hoe moet je nu verder? Scheiden? Of toch bij elkaar blijven?

In Man met vrouw zoekt man beschrijf ik wat deze mannen doormaken en schets ik de verschillende manieren waarop ze met hun situatie omgaan. De mannen komen zelf ook aan het woord, evenals hun vrouwen. Kinderen vertellen openhartig over de situatie in het gezin. Ook organisaties en coaches die steun en begeleiding bieden komen aan bod. Mensen uit verschillende culturen geven hun visie op begrippen als seksuele identiteit, hetero-, bi- en homoseksualiteit, huwelijk, relaties en liefde.

Man met vrouw zoekt man is een boek dat houvast en herkenning biedt voor wie zich in zijn heteroseksuele relatie bewust wordt van zijn homoseksuele gevoelens. Het is tevens een handboek voor alle betrokkenen, familieleden, vrienden en collega’s, hulpverleners en begeleiders.

Te bestellen als e-boek of paperback bij Singel Uitgeverijen Amsterdam of via bol.com

Overige literatuur:
Een vondst van de schepper : boek over avonturen met godsdienst en homoseksualiteit tussen 1961 en 2011, geschreven door Pim Ligtvoet en Wilfred Ploeg
Artikel Tijdschrift voor Coaching: over coaching van mannen met homoseksuele gevoelens die een heterorelatie hebben.
Artikel Medisch Contact : over lichamelijke klachten als gevolg van relatieproblemen bij homoseksualiteit binnen een heterorelatie.

Artikel Trouw (2019)*: ‘Volg je diepste drijfveren’ , ook opgenomen in interviewboek ‘Zin in het alledaagse’, (uitg. Ten Have, Utrecht, september 2021)